Over ons

Mando Hasselt is een groep enthousiaste muzikanten, in leeftijd variërend van 37 tot 82 jaar, die samen een mandoline-orkest vormen.

De gebruikte instrumenten zijn mandolines, mandola’s , gitaren en een mandobas.

Speel je klassieke gitaar, mandoline, mandola (of octaaf-mandoline) of mandocello dan ben je altijd welkom om eens een repetitie mee te maken om de sfeer te proeven.

We repeteren elke woensdag van 18u30 tot 20u00 in Hasselt.
Contacteer ons best even op voorhand via mail:  info@mandohasselt.be.

Wie weet word jij ook een enthousiast lid van ons orkest!


Geschiedenis

Georges Defraine(1987)Het mandoline-orkest “Mando Hasselt” is gegroeid uit het tokkelorkest van de Limburgse School voor Jeugd- en Volksmuziek.

Dit tokkelorkest ontstond in de jaren 1945 – 1948 geleidelijk aan uit het samenspel van de muzieklessen banjo en mandoline onder leiding van Georges Defraine (° 05/10/1919 – † 03/08/2007).

In 1957 nam dit orkest voor de eerste keer deel aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.

Het Belang van Limburg publiceerde in mei 1960 naar aanleiding van dit Muziekfestival het volgende:

“Ondanks de vijf reeksen, bleek er nog een tekort. De jury zag zich verplicht de huismuziek nogmaals onder te verdelen in ontspannings- en huismuziek op klassieke basis. Dit liet hen ook toe twee groepen van de Hasseltse Volksmuziekschool te bekronen, het Tokkelorkest o.l.v. Georges Defraine, een op alle punten gedisciplineerd en juist spelende groep, en het Flauto-Dolce-Kwartet, dat met echte kamermuziekstijl een tweetal afgewerkte stukjes speelde.”

Vanaf toen nam het tokkelorkest bij elke editie deel aan dit Europees Muziekfestival en kaapte er telkens de eerste prijs weg, meestal zelfs “met lof van de jury”.

Op 23 december 1963 trad het 35-koppig tokkelorkest op voor de televisiecamera’s van de toenmalige BRT.

In de loop van de volgende jaren luisterde het orkest meerdere academische zittingen op, verzorgde met koren avonden voor de derde leeftijd, speelde op avonden voor het Davidsfonds Hasselt en omlijstte muzikaal huwelijksplechtigheden.

Toen Georges Defraine in 1990 op 71-jarige leeftijd stopte met lesgeven was er geen opvolger en kwam er ook een einde aan het tokkelorkest.

De Limburgse School voor Jeugd- en Volksmuziek werd inmiddels omgevormd tot Muziekatelier Hasselt (MAH).

Een nieuw begin

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het MAH werd het idee geopperd om een aantal oud-leden terug samen te brengen voor een optreden.

Op de eerste repetities waren we tot onze eigen verbazing met 16 oud-orkestleden, in leeftijd variërend van 50 tot 82 jaar, en kwamen we tot de vaststelling dat Georges Defraine ons goed “gedrild” had: het zat nog in onze vingers, we konden het nog en het klonk zelfs niet slecht!

Op 30 april 2016 gaven we onder leiding van dirigent Guido Tournelle een spetterend optreden. Na afloop was iedereen enthousiast en gemotiveerd om verder te doen.

Op 14 mei 2016 werd dan het mandoline-orkest “Mando Hasselt” opgericht met Guido Tournelle als muzikaal leider en dirigent.

In september 2022 heeft Guido Tournelle beslist om andere wegen in te slaan.  
We spelen nu zonder dirigent, maar met de hulp van de electronica…